25
04
2023
Les dades del nostre entorn evidencien la
necessitat de controlar i gestionar l'absentisme i el presentisme en l'àmbit laboral. Tot i ser dos conceptes molt propers, ambdós tenen les seves particularitats, es donen de forma diferent a les empreses i es desenvolupen a conseqüència de diverses causes.
D'una banda, l'absentisme laboral fa referència a aquella situació en qué el treballador o treballadora no acudeix al seu lloc de treball, amb justificació o sense. En aquests casos, les mesures a prendre i els passos a seguir dependran de cada context concret.
De l'altra, el presentisme laboral correspon a assistir presencialment al lloc de feina, però dedicant part de la jornada laboral a altres funcions que no són pròpies o inherents de la posició del treballador/a dins l'organització.
Així, ambdós comportaments tenen repercussions en l'àmbit intern de les empreses i necessiten uns plans d'intervenció marcats per tal de procedir. Per aquest motiu, és cabdal analitzar les principals causes de l'absentisme -també del presentisme- i valorar les eines i possibles solucions que es tenen a l'abast per poder-ho gestionar i aturar a temps.
Per tal de determinar les accions que caldria aplicar, CEPTA ha organitzat recentment una jornada informativa que ha reunit diversos assistents del teixit empresarial del territori i que ha tingut com a finalitat promoure les millors estratègies per actuar i reduir, especialment, l'absentisme.
La sessió ha comptat amb la dinamització de la docent Sonia González Recio, consultora de Recursos Humans, responsable en selecció de personal i docent col·laboradora amb CEPTA en cursos de temàtiques relacionades amb RRHH, així com igualtat d’oportunitats en l’àmbit laboral. A partir de la seva experiència en assessorament i suport a les empreses en la realització de la diagnosi, anàlisi i disseny de diversos plans, com el d'Igualtat; ha pogut il·lustrar amb exemples i possibilitats als empresaris i empresàries que han assistit a l’Il·lustre Col·legi Oficial de Graduats Socials de Tarragona aquest dimarts 25 d'abril.
Els associats de CEPTA que desitgin més informació sobre els recursos necessaris per evitar aquests comportaments a les seves respectives empreses poden adreçar-se al departament de Serveis, a través de l’adreça de correu serveis@cepta.es o al telèfon 977 211 966.