La Generalitat presenta a Tarragona el programa ProACCIÓ 4.0 per impulsar la transformació digital de 1.000 pimes

CEPTA participa en aquest acte que vincula la trajectòria empresarial a la transformació 4.0

Compartir

El Departament d’Empresa i Coneixement ha presentat aquest dilluns al matí a Tarragona el programa ProACCIÓ 4.0, una iniciativa amb l’objectiu d’impulsar la transformació de les pimes catalanes cap a la indústria 4.0. La directora general d’Indústria, Matilde Villarroya, acompanyada per la directora dels Serveis Territorials del Departament d’Empresa i Coneixement a Tarragona, Carme Mansilla, han presentat el programa davant mig centenar d’empreses de la demarcació.
 

L’acte també ha comptat amb la participació de la presidenta de la Cambra de Comerç de Tarragona, Laura Roigé; el president de PIMEC Tarragona, Jordi Ciuraneta; el president de la CEPTA, Antonio Belmonte; i el president del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya a la demarcació de Tarragona, Fernando Torres. Durant la jornada s’han exposat els casos pràctics de les empreses UP2Smart, Ematsa i Proacit.

Durant la presentació del progrma ProACCIÓ 4.0 a les empreses tarragonines, la directora general d’Indústria, Matilde Villarroya, ha assegurat que es tracta “d’un programa de país que neix per anticipar-nos al que ha de passar”. Amb aquesta iniciativa “volem fer sensibilització perquè les pimes vegin que no poden deixar passar la transformació vinculada a la indústria 4.0 i que rebin acompanyament durant aquest procés”, ha explicat Villarroya. Així, el programa permetrà a les pimes “ser més competitives, créixer en dimensió, entrar en contacte amb l’ecosistema local i internacional per nodrir-se de la tecnologia vinculada a la indústria 4.0 i fer un procés de reflexió estratègica per fer una diagnosi”, ha resumit la directora general.

1.000 pimes catalanes

Aquest programa -articulat per la Direcció General d’Indústria a través d’ACCIÓ- actuarà com la finestreta única a Catalunya per sensibilitzar, acompanyar i assessorar les empreses catalanes en l’àmbit de la indústria 4.0. En total, es preveu que en els propers tres anys 1.000 empreses catalanes utilitzin els serveis i programes d’aquesta nova iniciativa, derivada del Pacte Nacional per a la Indústria, tot i que va més enllà del seu mandat.

El programa compta amb la col·laboració del Consell General de Cambres de Catalunya, Foment del Treball (representat per CEPTA a Tarragona),  PIMEC i Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya. Té com a destinataris des de les pimes que encara no s’han plantejat començar el procés de transformació tecnològica fins les que ja estan duent a terme inversions en aquest camp. Així, el programa ProACCIÓ 4.0 posa a disposició del teixit productiu català un conjunt de serveis, línies d’ajut, finançament i actuacions d’àmbit local i internacional i de connexió amb l’ecosistema. L’objectiu és sensibilitzar l’empresa, facilitar-li l’elaboració d’una diagnosi, la preparació d’un pla d’actuacions i la implantació dels processos de transformació tecnològica.

Es tracta d’un programa viu al qual s’incorporaran noves iniciatives els propers mesos, però que ja compta amb les següents actuacions destacades:

Sensibilització arreu de Catalunya: per donar a conèixer a les pimes catalanes la necessitat de començar els processos de transformació tecnològica, s’han organitzat accions de difusió i jornades arreu del país orientades a donar a conèixer al teixit productiu l’impacte i beneficis de la indústria 4.0.

Elaboració d’una diagnosi i pla actuacions: mitjançant una metodologia pròpia d’ACCIÓ, l’empresa podrà activar un procés de reflexió enfocat cap a la seva transformació tecnològica posant èmfasi en el canvi estratègic, organitzatiu i en el model de negoci derivat de les oportunitats que ofereixen les noves tecnologies de la indústria 4.0. L’objectiu és que les pimes que hi participin acabin el programa amb una diagnosi personalitzada i amb un pla d’actuacions. Aquesta diagnosi, necessària per accedir a les línies d’ajut, també es podrà elaborar amb el suport d’un assessor extern acreditat o a través d’agents TECNIO, una opció subvencionada en el marc del programa.

Ajuts econòmics directes per implantar el pla d’actuacions: les empreses que ja disposin d’una diagnosi podran accedir a ajuts de fins a 14.000 euros a través de la línia d’ajuts Cupons d’Indústria 4.0 -que compta amb un pressupost anual de 2 milions d’euros- per contractar serveis de consultoria per integrar les tecnologies vinculades a la indústria 4.0 en l’àmbit productiu, de processos o organitzatius de l’empresa, a través de proves de concepte o projectes concrets.

Línia de préstecs: el Departament d’Empresa i Coneixement, conjuntament amb l’ICF, posa a disposició del teixit productiu català una línia de préstecs de 150 milions d’euros amb bonificació d’interessos per promoure el finançament d’inversions amb impacte sobre la digitalització de la indústria.

Suport integral: de manera global, el programa activarà un front office a disposició de les empreses catalanes per resoldre les seves consultes de manera personalitzada en funció del seu punt de partida i les seves necessitats específiques. Les assessorarà sobre quins són els passos més adequats per iniciar o ampliar el seu procés de digitalització, sobre mecanismes de finançament, programes europeus i les posarà en contacte amb proveïdors de tecnologia.

De fet, el programa ProACCIÓ 4.0 agrupa totes les iniciatives d’ACCIÓ en l’àmbit de la indústria 4.0, com pot ser l’organització de missions internacionals (per exemple a la més important del món d’aquest sector, la Hannover Messe que se celebra a Alemanya l’abril de l’any vinent), jornades de marketplace per posar en contacte oferta i demanda (el proper se celebra a ACCIÓ el mes de desembre) o un curs d’indústria 4.0 per capacitar les empreses sobre com abordar la transformació tecnològica (el mes de maig del 2020 començarà la cinquena edició). Les empreses interessades poden accedir tota la informació del programa ProACCIÓ 4.0 en aquest enllaç. 

Odoo CMS - a big picture