La manca de personal qualificat és la principal preocupació de les pimes catalanes

CEPTA participa a les conclusions del 3r Congrés de la Micro, petita i mitjana empresa de Catalunya

Compartir

Fepime Catalunya, la Federació de la Petita i Mitjana Empresa de Catalunya, ha presentat aquest dilluns a Barcelona les principals conclusions del Congrés de la Micro, Petita i Mitjana empresa de Catalunya 2018. Es tracta d’un congrés que s’ha allargat quatre mesos i en el que s’han celebrat 22 trobades amb organitzacions empresarials territorials i sectorials adherides a Fepime Catalunya (que representen més de 200.000 pimes) amb l’objectiu de fer una radiografia real de les necessitats que tenen les pimes catalanes per continuar sent competitives.
 
Més enllà de les necessitats específiques de cada sector o territori, les conclusions mostren que hi ha cinc temes transversals que s’han repetit en totes i cada una de les sessions. La més rellevant, tenint en compte els elevats nivells de desocupació juvenil a Catalunya, és la dificultat per trobar personal qualificat. 
 
“Totes les associacions ens han exposat el mateix: no troben professionals qualificats en la majoria de sectors – construcció, mecànics, frigoristes, torners, fusters, etc. I això ens porta a reflexionar sobre l’enfoc que s’ha fet de la Formació Professional perquè és totalment contradictori que mentre tenim joves universitaris a l’atur els empresaris no trobin professionals tècnics amb formació intermèdia”, explica Maria Helena de Felipe, presidenta de Fepime Catalunya. 
 
Aquesta inquietud lliga amb una altra de les conclusions del congrés: la necessitat de redefinir la Formació Professional. Els empresaris catalans han exposat que és imprescindible que els plans de formació recullin i s’adaptin a les necessitats de la indústria per evitar que la bretxa entre la formació i l’ocupació sigui cada cop més gran.

Entre les propostes que fa Fepime Catalunya en aquest àmbit destaquen la recomanació d’establir una relació fluida i efectiva entre educació i empresa i també facilitar a les micro i petites empreses els models de Formació Professional Dual adaptats a les seves característiques.


La digitalització, el futur de la pime catalana

La tercera edició del congrés s’ha centrat en la necessària transformació digital que han d’implementar les pimes catalanes per seguir competint al mercat en igualtat de condicions.

Entre els principals entrebancs que han mostrat els empresaris davant la digitalització destaquen l’elevat cost econòmic; la manca de coneixement del nou entorn digital; la necessitat de dependre de terceres persones externes a l’empresa i la desconfiança que això comporta.

En aquest sentit, les recomanacions de Fepime Catalunya per inspirar a les administracions públiques a millorar la competitivitat i el creixement de la pime catalana passen per realitzar campanyes de sensibilització sobre la urgència d’abordar la digitalització, la creació d’oficines de consultoria per a petites empreses i la deducció fiscal de les inversions en I+D+i, entre altres. 
Odoo CMS - a big picture

Millors infraestructures i més agilitat administrativa

A totes les sessions de treball i en cada un dels territoris els empresaris han posat damunt la taula la necessària millora en infraestructures relacionades amb el transport com a prioritat per mantenir la competitivitat. Entre les demandes més reiterades hi ha l’alliberament de certs peatges; el desenvolupament del Corredor Mediterrani; major inversió en Rodalies i millora del transport ferroviari de mitja distància, entre d’altres.

També en matèria d’infraestructures en telecomunicacions es reivindica la implantació i desplegament de la fibra òptica a tots els polígons industrials de Catalunya per tal que les pimes tinguin les eines necessàries per adaptar-se a la digitalització.

Pel que fa als tràmits administratius, els empresaris posen de manifest que la lentitud i la dificultat de certes gestions suposa un entrebanc per a l’activitat econòmica i productiva i demanen que se simplifiquin processos d’ordenances fiscals, taxes, bonificacions, etc.

Fepime Catalunya proposa l’eliminació de les duplicitats entre tots els nivells d’administracions públiques, el desplegament definitiu de la Finestreta Única Empresarial i aplicar estratègies d’una sola vegada (‘once-only’) engegades en el marc dels plans d’acció europeus d’administració electrònica per minimitzar les càrregues administratives a les empreses.

“Des de Fepime Catalunya hem elaborat un seguit de recomanacions sobre les cinc principals inquietuds que hem detectat a tot el territori per tal d’inspirar a les administracions públiques a buscar les reformes i solucions necessàries per contribuir a la millora de la competitivitat i creixement de les pimes que, no ho oblidem, representen el 97% del teixit empresarial català”, ha afirmat la presidenta de Fepime.


Acte de cloenda del 3r Congrés de la Micro, Petita i Mitjana empresa de Catalunya

Fepime Catalunya ha donat a conèixer les conclusions del congrés en un acte a la seu de la patronal a Barcelona que ha comptat amb la participació del President de la Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE), Juan Rosell; el Secretari d’Empresa i Competitivitat de la Generalitat de Catalunya, Joan Aregio; el Secretari General del Comitè Econòmic i Social Europeu, Luis Planas; el president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà i el president de la Confederación Española de la Pequeña y Mediana Empresa, Antonio Garamendi, entre altres. 

 
Podeu descarregar el dossier de conclusions del 3r Congrés de la Micro, Petita i Mitjana empresa de Catalunya 2018 en el document adjunt: