Nova sessió de presentació del programa ProACCIÓ 4.0 a Valls

La capital de l'Alt Camp acull una nova sessió de les jornades de presentació amb la col·laboració de CEPTA

Compartir

El Departament d’Empresa i Coneixement ha anunciat la creació del nou programa ProACCIÓ 4.0 amb l’objectiu d’impulsar la transformació de les pimes catalanes cap a la indústria 4.0. De la mateixa manera que, recentment, la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón va explicar les claus d'aquest pla, ahir dimarts es va dur a terme un nova sessió de la jornada de presentació a la Cambra de Comerç de Valls. 
Segons va manifestar en el seu moment la titular d’Empresa i Coneixement, “el Govern ha detectat que els canvis globals” que està provocant la transformació cap a la indústria 4.0 “són cada vegada més ràpids” i que “la integració de les tecnologies d’aquest àmbit determinen la competitivitat de l’empresa i dels territoris”. En aquesta línia, Chacón subratllava que “les empreses són conscients de la importància de la digitalització, però cal integrar-la en la seva estratègia”.
 
La sessió que es va dur a terme a la Cambra de Comerç de la capital de l'Alt Camp va comptar amb la participació del president de la Cambra de Comerç i Indústria de Valls, Josep Maria Rovira; el president de PIMEC Tarragona, Josep Maria Ciuraneta; el membre de la Junta Directiva de CEPTA, Joan Garcia i Duch, i el president del Col·legi Industrials a Tarragona, Fernando Torres. 

Accelerar la transformació del teixit productiu 
 

Aquest programa -articulat per la Direcció General d’Indústria a través d’ACCIÓ- actua com la finestreta única a Catalunya per sensibilitzar, acompanyar i assessorar les empreses catalanes en l’àmbit de la indústria 4.0. En total, es preveu que en els propers tres anys 1.000 empreses catalanes utilitzin els serveis i programes d’aquesta nova iniciativa, derivada del Pacte Nacional per a la Indústria, tot i que va més enllà del seu mandat. 
 
El programa compta amb la col·laboració del Consell General de Cambres de Catalunya, Foment del Treball, PIMEC i Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya. Té com a destinataris des de les pimes que encara no s’han plantejat començar el procés de transformació tecnològica fins les que ja estan duent a terme inversions en aquest camp. Així, el programa ProACCIÓ 4.0 posa a disposició del teixit productiu català un conjunt de serveis, línies d’ajut, finançament i actuacions d’àmbit local i internacional i de connexió amb l’ecosistema. L’objectiu és sensibilitzar l’empresa, facilitar-li l’elaboració d’una diagnosi, la preparació d’un pla d’actuacions i la implantació dels processos de transformació tecnològica. 
 
Es tracta d’un programa que ja compta amb les següents actuacions destacades: 
 
- Sensibilització arreu de Catalunya: per donar a conèixer a les pimes catalanes la necessitat de començar els processos de transformació tecnològica, s’han organitzat accions de difusió i jornades arreu del país orientades a donar a conèixer al teixit productiu l’impacte i beneficis de la indústria 4.0. 
 
- Elaboració d’una diagnosi i pla actuacions: mitjançant una metodologia pròpia d’ACCIÓ, l’empresa podrà activar un procés de reflexió enfocat cap a la seva transformació tecnològica posant èmfasi en el canvi estratègic, organitzatiu i en el model de negoci derivat de les oportunitats que ofereixen les noves tecnologies de la indústria 4.0. L’objectiu és que les pimes que hi participin acabin el programa amb una diagnosi personalitzada i amb un pla d’actuacions. Aquesta diagnosi, necessària per accedir a les línies d’ajut, també es podrà elaborar amb el suport d’un assessor extern acreditat o a través d’agents TECNIO, una opció subvencionada en el marc del programa. 
 
- Ajuts econòmics directes per implantar el pla d’actuacions: les empreses que ja disposin d’una diagnosi podran accedir a ajuts de fins a 14.000 euros a través de la línia d’ajuts Cupons d’Indústria 4.0 -que compta amb un pressupost anual de 2 milions d’euros- per contractar serveis de consultoria per integrar les tecnologies vinculades a la indústria 4.0 en l’àmbit productiu, de processos o organitzatius de l’empresa, a través de proves de concepte o projectes concrets. 
 
- Línia de préstecs: el Departament d’Empresa i Coneixement, conjuntament amb l’ICF, posa a disposició del teixit productiu català una línia de préstecs de 150 milions d’euros amb bonificació d’interessos per promoure el finançament d’inversions amb impacte sobre la digitalització de la indústria. 
 
- Suport integral: de manera global, el programa activarà un front office a disposició de les empreses catalanes per resoldre les seves consultes de manera personalitzada en funció del seu punt de partida i les seves necessitats específiques. Les assessorarà sobre quins són els passos més adequats per iniciar o ampliar el seu procés de digitalització, sobre mecanismes de finançament, programes europeus i les posarà en contacte amb proveïdors de tecnologia. 
 
De fet, el programa ProACCIÓ 4.0 agrupa totes les iniciatives d’ACCIÓ en l’àmbit de la indústria 4.0, com pot ser l’organització de missions internacionals (per exemple a la més important del món d’aquest sector, la Hannover Messe que se celebra a Alemanya l’abril de l’any vinent), jornades de marketplace per posar en contacte oferta i demanda (el proper se celebra a ACCIÓ el mes de desembre) o un curs d’indústria 4.0 per capacitar les empreses sobre com abordar la transformació tecnològica (el mes de maig del 2020 començarà la cinquena edició). 
 
Les empreses interessades poden accedir tota la informació del programa ProACCIÓ 4.0 en aquest enllaç: https://www.accio.gencat.cat/proaccio40
Odoo CMS - a big picture