La igualtat és un dret fonamental per al progrés i la cohesió social i, alhora, és un factor de competitivitat per a les empreses. En aquest sentit, la igualtat entre gèneres és, primer, un dret de les dones i un deure de la societat i, segon, un element de competitivitat vinculat a la gestió del talent del qual no es pot ni s’ha de prescindir.
La negociació col·lectiva és un element clau per aconseguir un avanç real i efectiu en la matèria i garantir la igualtat d’oportunitats laborals. D’aquesta manera, els objectius del Pla d’Igualtat són el pilar central sobre el qual descansa tot el contingut del mateix i sorgeix d’un diagnòstic de la situació prèvia de qualsevol empresa o organització en matèria d’igualtat. La seva aplicació permet determinar les mesures i acciones que s’han de portar a terme per tal de corregir les situacions i problemes de desigualtat detectats.
Per tractar les mesures i accions que comporta dissenyar i aplicar el Pla d’Igualtat, CEPTA ha organitzat recentment una jornada informativa que ha reunit diversos assistents del teixit empresarial del territori i que ha tingut com a finalitat promoure la igualtat entre homes i dones a l’àmbit laboral.
La sessió ha comptat amb la dinamització de la docent Sonia González Recio, consultora de Recursos Humans, responsable en selecció de personal i docent col·laboradora amb CEPTA en cursos de temàtiques relacionades amb RRHH, així com igualtat d’oportunitats en l’àmbit laboral. A partir de la seva experiència en assessorament i suport a les empreses en la realització de la diagnosi, anàlisi i disseny de Plans d’Igualtat, va poder il·lustrar amb exemples i possibilitats als empresaris i empresàries que van assistir a l’Il·lustre Col·legi Oficial de Graduats Socials de Tarragona el passat dijous 2 de març.
Els associats de CEPTA que desitgin més informació sobre l’aplicació de plans d’igualtat poden adreçar-se al departament de Serveis, a través de l’adreça de correu serveis@cepta.es o al telèfon 977 211 966.