Reclamem mesures urgents per a protegir els col·lectius laborals més vulnerables

Des de CEPTA demanem que s’apliquin canals d’urgència per pal·liar la crisi que s’obre en sectors bàsics com el comerç, la restauració, l’hostaleria i serveis

Compartir

Després de les mesures anunciades per insuflar aire en el teixit empresarial, des de la Confederació Empresarial de la Província de Tarragona (CEPTA) reclamem que les administracions central i autonòmica apliquin amb la màxima rapidesa i efectivitat les actuacions que han de tenir impacte directe sobre empreses, treballadors i autònoms. 
 
En aquest sentit, creiem que és totalment bàsic reforçar l’actuació d’aquelles empreses i autònoms que requereixen mesures urgents davant la reducció dràstica de l’activitat i de la facturació durant les setmanes en què es prolongui l’estat d’alarma. 
 
En la mateixa línia que ho destaca el conjunt de la patronal, volem posar de relleu que el reial decret del Govern, que recull les mesures econòmiques extraordinàries aprovades pel Consell de Ministres, no inclou sectors essencials de l’activitat econòmica
 
És essencial que les mesures que s’apliquin reverteixin en les petites empreses i en les àrees del comerç, la restauració, l’hostaleria i els serveis, majoritaris a les comarques de Tarragona, i que l’accés a la liquiditat sigui en el curt termini per donar oxigen a la cadena de pagaments. Sectors com el comerç són totalment estratègics, ja que representen el 16% del Valor Afegit Brut (VAB) de Catalunya, amb 500.000 llocs de treball i més de 100.000 establiments.

Per aquest motiu, des de la CEPTA plantegem mesures urgents que es recullen de les organitzacions que representen als autònoms –ATA Catalunya- i el sector del Comerç:
 

- Suspensió temporal del pagament de cotitzacions a la seguretat social per als autònoms davant l’aturada de facturació i ingressos. Davant ingressos zero, cotització zero.
 
- Aplicar la moratòria del pagament d’impostos (IVA, IRPF, seguretat social, etc) per a facilitar la liquiditat.
 
- Facilitar els ERTO per causa de força major també per als establiments que sense tenir l’obligació de tancar, veuen reducció dràstica de la seva activitat –òptiques, empreses de tecnologia, etc.-
 
- Aplicar la bonificació del 100% de les quotes de la seguretat social per a totes les pimes i no sols a les quals compten amb menys de 50 treballadors. El Reial decret aprovat aplica la bonificació només del 75% a les pimes de més de 50 treballadors.
 
- Incrementar la seguretat jurídica en la relació entre arrendatari i arrendador, més enllà de la bona fe de les parts. El cost dels lloguers en el sector del comerç és molt significatiu en el compte de resultats de l’empresari.
- Devolució urgent del IVA per a les empreses exportadores.
Des de la confederació empresarial som de la opinió que donar prioritat als sectors empresarials més desfavorits, a través de mesures extraordinàries i temporals, és el camí a seguir per a rebatre la crisi de la pandèmia i que cal que aquestes mesures s’apliquin amb la màxima claredat, rapidesa i efectivitat possibles. 

Per qualsevol consulta, podeu adreçar-vos a CEPTA a través dels nostres canals de comunicació habituals. El nostre telèfon és el 977 211 966 i els correus serveis@cepta.es i formacio@cepta.es.